Näringsliv

De har blivit rika på internet

Många är de entreprenörer som har lyckats bli rika på internet, men vilka är egentligen de allra rikaste internetentreprenörerna någonsin? Här får du svaret.

Internet och den moderna tekniken har givit upphov till många ovanligt smarta, tursamma och hängivna personer. Dessa entreprenörer har lyckats skapa ofattbara rikedomar med hjälp av internet. I flera decennier har det varit möjligt för en hårt arbetande person med en bra idé att nå framgång på webben. Flera företag som idag är värda många miljarder kronor grundades i garage, sovrum och andra privata utrymmen. Internetentreprenörerna har hittat digitala lösningar i form av tjänster för i princip alla mer traditionella branscher.

Oavsett om det rör sig om ett nytt och uppfinningsrikt sätt för människor att interagera med sina vänner, dela innehåll, hitta resultat eller marknadsföra sina produkter, har de rikaste internetentreprenörerna gagnats personligen genom att koppla sina kunder till webben. Dessa personer har i ordets sanna bemärkelse revolutionerat det sätt som vi gör affärer på världen över och det sätt på vilket vi dagligen interagerar med varandra. Vill du sätta dig in i näringsliv och internet är Westbiz.se en bra informationssida.

1. Jeff Bezos

Jeff Bezos är den allra rikaste internetentreprenören i världen, med en förmögenhet på drygt 190 miljarder kronor. Jeff grundade e-handelsjätten Amazon.com, vilket är det allra största e-handelsföretaget i världen. Tack vare företagets snabba tillväxttakt har Bezos, som äger 20 procent av företaget, fick han 2011 se sin förmögenhet växa med över 50 procent. Amazon Web Services, en del av jättebolaget Amazon, planerar nu att öppna datacenter i tre svenska städer.

2. Larry Page

Larry Page är en av Googles grundare och företagets nuvarande vd. Tack vare smarta investeringar är Larrys förmögenhet närmare 1 miljard större än den andra grundaren, Sergey. Larrys förmögenhet uppgår idag till cirka 166 miljarder kronor.

3. Sergey Brin

Med en uppskattad förmögenhet på motsvarande 165 miljarder kronor är Sergey god trea på listan över världens rikaste internetentreprenörer. Som student grundade han 1998 Google tillsammans med sin klasskamrat Larry. Idag är googlet ett företag värt över 1 800 miljarder kronor och drygt 33 000 anställda.

4. Mark Zuckerberg

För gemene man är förmodligen Mark Zuckerberg den mest kända av de internetentreprenörer som här nämns. Hans förmögenhet uppgår till cirka 135 miljarder kronor, vilket ger honom en fjärdeplats på denna lista. Han är dessutom den näst yngsta miljardären i USA efter Dustin Moskovitz. Även de som inte känner till Mark Zuckerberg är förmodligen bekanta med hans skapelse Facebook.